DIY : Klädställning av kopparrör

Måhända att jag är lite efter när det gäller trender och att “hypen” för klädställningar i koppar nog har dött ut nu men vad gör väl det! 🙂 Jag kunde i alla fall inte låta bli att göra en, då vi fick en massa kopparrör över efter att vi bytt värmekälla i huset. Återbruk när det är som bäst! Så här kommer en kort sammanfattning hur jag tillsammans med farsgubben genom upcycling, “did it ourselves”!

Ritning på klädställning av kopparrör - DIY

Här ser ni min ritning på klädställningen. De olika delarna som jag använt, kopparrörens mått och sammanlagda längd. Kopparrören jag använde mig av var 22 mm i diameter och sammanlagt använde jag mig av 585 cm rör. För att foga samman klädställningen använde jag mig av 6 st 90 graders kapillärvinklar och 4 st kapillär t-rör, båda gjorda av koppar.  Dessa var jag tvungen att köpa till  och jag hittade mina hos VVS-butiken “Bad & Värme i Västerås  (där kan man även köpa kopparrör per meter). (Om man skulle behöva köpa kopparrör för att göra denna klädställning så skulle materialet gå på ca 1000kr.)

röravskärare

För att kapa kopparrören så använde jag mig av en röravskärare. Man fäster den helt enkelt på röret där man vill kapa det och så snurrar man runt den “lilla grunkan”, och tillslut går röret av, väldigt praktiskt och enkelt!

Kopparfingrar

Som sagt, för att binda sammanbinda kopparrören så behövdes kapilärvinklar som även kan användas för att leka med.. Den skrämda mannen i bakgrunden av “Robocops hand” är farsgubben..

Släkt saltsyra

Innan man börjar att löda ihop kapillärvinklarna med rören så behöver man se till att de är rena och förhindra oxidering. Jag valde att använda mig av lödvatten/flussmedel som bestod av “släkt saltsyra” som jag penslade på där jag skulle löda. Enligt farsgubben så kan man även slipa bort orenheter med finkornigt slippapper för metall.

Löda

Sen är det dags att börja löda ihop de olika delarna. För att kunna sammanfoga olika metallföremål så måste man värma upp de delar som ska sammanfogas och sedan tillsätta en tillsatsmetall, sk lod för att fästa delarna med varandra. Det lod jag använt mig av är tenntråd. När man värmt upp kopparröret och exempelvis en kapillärvinkel så för man änden på koppartråden längs med skarven mellan delarna så att tenntråden smälter och smiter in under och emellan dem och bildar som ett “klister”.

Sväng

Så kan det se ut när man lött i hop ett kapillärvinkel med kopparrör.

Fadern löder

Farsgubben in action! Ett tips vid lödning dock. Använd skyddsglasögon! Ett stänk av lödvatten alternativt smält tenn i ögat är ingen höjdare, tro mig, jag vet…

Klart!8

Taaa daa! Så var klädställningen klar! Jag använder dock min för upphängning av tygprover i min tapetserarverkstad (Fröken gröns tapetsering). Hoppas att jag med detta blogginlägg kunnat inspirera någon till göra en klädställning, det är faktiskt ganska enkelt och kul! Tidsmässigt så tar det bara någon timme förutsatt att man har verktyg och material klara. Lycka till!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s