Moment i en traditionellt stoppad sits del 3 av 3

Nu kommer den rafflande upplösningen på denna följetång, så ta fram popcornen och bänka er!

16

På grundstoppningen läggs en gles juteväv, kallad enträning. Jag har även nålat för att markera vart jag ska göra genomdrag.

17

Genomdrag görs med hjälp av en dubbelspetsnål och man syr igenom hela sitsen (måste vara mycket noga dock så man inte syr runt något resår) för att krollet ska tryckas ihop och hållas på plats.

20140916_094152

Gör ett instick med en selfie på mig bästa Aslan..

20140918_120951

Genomdragen på sitsen är gjorda och de är åtdragna så hårt det möjligen går. Enträningen har också spikats fast i stolens sarg och hällor ovanpå väven har sytts för att fästa överstoppningen i.

20140918_132202

Överstoppningen här i form av elancrin, ett naturmaterial som är gjort av “skägget” på utsidan av kokosnötter, fästes i hällorna utifrån samma princip som grundstoppningen.  Överstoppningen ska vara av ett mjukare och ett mindre grovt material än grundstoppningen för att göra sitsen skön att sitta på.

20140922_145150

På överstoppningen har jag valt att som tidigare lägga en gråvadd, i detta fall en vadd som är en blandning av spill från textil industrin, dvs återvunnen textil.

20140926_093057

Tillsist så spikar jag fast en domestik och det jag använder är en ekologisk bomullsdomestik, vilket är ett bättre val för miljön än den “vanliga” bomullen. Detta för att bomulls plantan annars är så hårt besprutad med kemiska bekämpningsmedel, vilket förstås får konsekvenser både för naturen och människorna som arbetar med den.

Ja, detta var alltså  slutet på denna följetång, hoppas att jag därmed inte skrämt bort er från detta tidskrävande, tålamodsprövande och kluriga hantverk som tapetsering innebär. För stolen återstår dock en liknande, (minus några moment) uppbyggnad av ryggen, samt påklädnad av möbeltyg, men det är en helt annan historia…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s