Moment i en traditionellt stoppad sits del 1 av 3

I det här inlägget så tänkte jag visa på vilka moment som kan ingår när man tapetserar en traditionellt stoppad sits. Min intention är att ge en inblick i hur tapetserar hantverket kan se ut, snarare än en undervisning i hur man själv kan klä om en möbel. Är man intresserad av att själv tapetsera så rekommenderar jag att man går en kurs eller utbildning, för att det är ett hantverk som kräver kunskap.

1

Så här såg 40-tals fåtöljen ut till en början..

3

Den var trasig rätt igenom, hängande sadelgjord och resårer, spruckna vävar och inte tillräckligt med stoppnings material.

5

Så det fanns inget annat alternativ än att klä av fåtöljen helt naken..

6.5

Här är ett foto på en del av de verktyg som jag använt mig för detta arbete. En kompressor som är kopplad till en spikpistol med klammer för att fästa sadelgjord, vävar och tyg med. En sadelgjordsspännare med taggar på för att spänna sadelgjorden. Stickverktyg, en dubbelspetsnål att sy med och en prim för att justera stoppningsmaterial med.

6

Här ser man ett flätmönster av sadelgjorden (sitsens bärighet) som jag spikat fast med hjälp av spikpistolen.

7

Resårerna (fjädrarna) vrids och ställs rätt där de ska vara och sys fast med hjälp av en dubbelspetsnål (precis som det låter, en nål med en spets i båda ändar) i sadelgjorden.

8

På undersidan av sitsen kan man se hur de fastsydda resårerna bildar ett sk kråksparksmönster. Och med denna bild så avslutar jag del 1 och bloggandet för denna gång, så, to be continued!

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s